Etosha
Door: Frank Höppener
Blijf op de hoogte en volg Frank
20 April 2012 | Zuid-Afrika, Kaapstad
OKAUKUEJO CAMP
Etosha is een Natuurpark met drie hoofd-‘camps’: Okaukuejo, Halali en Namutoni (waar de Duitsers vroeger Engelse soldaten krijgsgevangen hielden.) Tijdens een game drive met Jel scoorden we meteen liefst vijftien olifanten rond de auto. Soms zó dicht bij dat we toch maar even het raampje dichtdraaiden. Plus natuurlijk de ‘gewone’ beesten: springbok, gemsbok, gnoe, kudu, impala, warthog, struisvogel, en een boel jakhalzen op strooptocht naar vuilnisbakken van de campsite.
ZWETEN
De auto doet het trouwens boven verwachting goed. We gaan kennelijk de fase in van preventie van een paar bekende zwakke punten.
Ik heb in de gloeiende zon de oorzaak van een rammel onderzocht. Zweten! Diagnose: diverse oorzaken, maar geen van allen te gevaarlijk om door te rijden. Wel is het zaak om binnen afzienbare tijd het genoemde preventief onderhoud (dat moet een pleonasme zijn) te laten plegen.
Je kunt aan de gasten in het park zien wie chauffeur is en wie bijrijder. Chauffeurs hebben zonder uitzondering een verbrande rechterarm, de bijrijders links. (Hier rijdt men op z’n Engels.)
Die kloten Garmin: ineens waren alle waypoints, routes en tracks die ik zorgvuldig had geladen, gedeleet. Onbetrouwbaar merk, zo blijkt maar weer eens. Dus zuchtend en vloekend achter de computer om de meuk opnieuw te laden.
KRIS-KRAS
Na Okaukuejo maakten we een lange kris-kras rit via Halali naar Namutoni Camp. Vooral in het eerste deel zagen we ongelooflijk veel zebra’s en springbokken. Plus twee dode. Helaas geen leeuw in de buurt. Bij Namutoni barstte het van de giraffen.
Moeilijk rijden trouwens hier, de diepe kuilen en potholes zag je pas op twintig meter. Daar knalde ik een paar keer vol in. De cruiser heeft het overleefd.
Bijzonder: water in die grote Etosha Pan! Een ‘IJsselmeer’ dat meestal droog staat, glinsterde nu van het water. Wel spiegelglad door de afwezigheid van golfslag; daar is het te ondiep voor. We roken voortdurend modder.
In Namutoni zaten veel negerkinderen in het zwembad. Dat is een nieuwe ontwikkeling; dat deden ze vroeger nooit. Even mijn recalcitrante reputatie waarmaken: zou het water daar nou eerder vuil van worden?
20 April 2012 - 16:35
Toos:
en geen één olifant geschoten ???? het mag van WNF en van de koning.
zweten doen we hier nog lang niet, helaas.
liefs
en een plezierige reis